SFB – Svenska för bussförare

SFB är en utbildning på 40 veckor (två terminer), för dig som inte har svenska som första språk. Du har rätt till studiemedel på heltid från CSN. Termin 1 studerar du svenska som andraspråk på grundläggande nivå (SVA Grund), samtidigt som du tränar yrkessvenska för bussförare för att förbereda dig inför den kommande bussförarutbildningen.

Termin 2 på SFB är en bussförarutbildning hos bussföretaget Nobina. Du kommer automatiskt in på utbildningen, om du klarar termin 1 på SFB samt blir godkänd av Nobina. Efter godkänd bussförarutbildning termin 2, är du garanterad arbete på Nobina.

Var ges utbildningen?

Du läser första terminen på SFB på C3L i Tyresö kommun, och andra på Nobinaakademin i Solna. Under bussförarutbildningen tillkommer kostnader för läkarbesök, uppkörning och liknande.

Vem kan ansöka?

Utbildningen vänder sig till dig som har betyg i SFI C men ännu inte har fått betyg i grundläggande svenska som andraspråk, delkurs 4. Övriga krav för antagning:

  • B-körkort (ej automat), du måste ha haft det minst 8 månader
  • Att du har fyllt 23 år (eller fyller 23 under din första termin på SFB), detta beror på YKB  (yrkeskompetensbevis)

Hur ansöker jag?

Första steget till din ansökan är att fylla i en intresseanmälan. Du kommer till den genom att klicka härEfter att du har fyllt i intresseanmälan, får du en länk till ett ansökningsformulär. Det ska du spara, fylla i på datorn, skriva ut och lämna på SFI-centrum eller Komvux-centrum i din hemkommun, tillsammans med en kopia på ditt körkort och ditt betyg i svenska.

Din hemkommun behöver signera del 2 av ansökningsformuläret. När de har signerat det, kommer de att skicka hela ansökan till oss. Om du glömde att skriva ut ansökningsformuläret på webbansökan, kan du klicka här för att få ett nytt.

Hur görs urvalet?

C3L i samarbete med Nobina utför följande tester inför antagning:

  • 6 korta tester (görs på dator), testar t.ex reaktionsförmåga och simultanförmåga
  • Körkontroll som testar din körvana

SFB väljer ut 25 personer av de som har klarat testerna.

Kursinnehåll

Termin 1

  • Grundläggande svenska som andraspråk 500-700p
  • Praktik på Nobina, en dag i veckan, ca 10 veckor

Termin 2

  • Bussförarutbildning på Nobina

I samarbete med Nobina

Nobina