SFX och SFY

Vad är SFX?

SFX är ett samlingsnamn på kommunala utbildningar i svenska för personer med utbildning och/eller yrkesbakgrund från sina hemländer. Tack vare ett samarbete med alla Stockholms kommuner, är det tillåtet för vem som helst som bor i Stockholms län att söka en SFX-utbildning. Svenska för yrkesutbildade.

Här nedan kan du läsa om alla de olika SFX-utbildningarna som finns i Stockholms län. Länkar till de olika utbildningarna finner du i menyn till höger.

SFX-utbildningar i Stockholms län

 • SFB – Svenska för bussförare (Tyresö)
  Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att bli bussförare, men behöver bättra på din svenska innan du kan ta körkortet. Efter avslutad utbildning är du behörig att söka utbildningen till bussförare.
 • SFX-IT – Svenska för programmerare (Tyresö)
  Syftet med utbildningen är att du som programmerare från ett annat land snabbt ska kunna lära dig svenska med fokus mot IT och bli tillgänglig på arbetsmarknaden.
 • SFF – Svenska för företagare (Botkyrka)
  Om du är intresserad av att starta och driva företag kan du läsa svenska med inriktning mot professionalism, entreprenörskap och företagande. Utbildningen finns i Tumba.
 • SFH – Svenska för hantverkare (Haninge)
  Erbjuder en kurs för dig som har en yrkesbakgrund som hantverkare och vill studera sfi och/eller sas grund samtidigt som du studerar yrkesspråket, Arbetsmiljö & säkerhet och Arbetsmarknadskunskaper och är ute på praktik.
 • SFINX – Svenska för ingenjörer (Stockholm)
  Har du ingenjörsexamen från ett annat land? Vill du läsa svenska intensivt, och snabbt bli redo för anställning? Då är Sfinx någonting för dig.
 • SFL – Svenska för lastbilsförare (Stockholm)
  SFL är en gymnasial specialutbildning för dig som har jobbat som lastbilsförare tidigare i ditt hemland.
 • SFP – Svenska för pedagoger (Stockholm)
  SFP är en intensivutbildning för pedagoger och akademiker med utländsk bakgrund som vill arbeta som lärare i Sverige. Efter att du har avslutat SFP går du vid behov vidare till Utländska lärares vidareutbildning, ULV, vid Stockholms universitet.
 • SFEJ – Svenska för jurister, ekonomer & vissa samhällsvetare (Stockholm)
  SFEJ är en yrkesinriktad svenskutbildning med syfte att tillvarata nyanlända ekonomers, juristers, samhälls-, personal- och systemvetares kompetens så att de snabbt kommer ut i arbetslivet i sina yrken.
 • SFA Medicin – Svenska för medicinsk personal (Södertälje)
  När du avslutat denna SFX-utbildning ska du skriva Socialstyrelsens kunskapsprov för svensk legitimation. Om du redan har arbetat som specialist i minst fem år i ditt hemland kan du istället söka plats för sex månaders provtjänstgöring.

Vad är SFY?

SFY är ett nystartat pilotprojekt inom Stockholms län. Det är ett samlingsnamn på kommunala utbildningar i svenska, som även förbereder den studerande för en yrkesutbildning. Den studerande behöver inte ha tidigare erfarenhet eller utbildning inom yrket. Just nu har fyra kommuner i Stockholms län startat SFY-utbildningar inom detta projekt.

Här nedan kan du läsa lite om de olika utbildningarna, länkar till varje utbildning finner du i menyn till höger.

SFY-utbildningar i Stockholms län

 • SFY Vård – Svenska med vårdutbildning (Tyresö)
  Utbildningen vänder sig till dig som vill utbilda dig till undersköterska, men behöver träna mer svenska först. Efter avslutad utbildning är du undersköterska och kan söka jobb inom flera olika vårdyrken.
 • SFY Taxi – Svenska med taxiförarutbildning (Nacka)
  Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som taxiförare i Stockholms län. Under utbildningen får du både språk- och yrkeskunskaper som ger dig goda förutsättningar att arbeta som taxiförare och klara provet vid Trafikverket.
 • SFY Kök – Svenska med förberedande utbildning för kök (Järfälla och Nacka)
  Utbildningen vänder sig till dig som vill börja arbeta inom restaurangbranschen. Kursen innehåller yrkessvenska och praktik.